Ingredience

  • 1 ks kuřete z Loužné
  • 800 g cibule žluté
  • 1,5 l drůbežího vývaru
    300 ml smetany 33%
  • 50 g másla
  • 50 g sladké červené papriky
    sůl, pepř

Příprava kuřete

Naporcujeme si kuře. Nejdříve odřízneme horní část křídel. Kost nejblíže prsu neodstraňujeme. Pokračujeme řezem kůže mezi stehny a prsy. Vykloubíme stehenní kost a odřízneme stehna. Následně odřízneme prsa. Řez nožem vedeme co nejvíce u kostí. Očistíme kosti u prsou. Jde nám o to mít hezky hladkou kost bez masa. Vykostíme stehenní kost. Druhou kost (lýtkovou) necháme ve stehnu. Zbylou kost u stehna očistíme. Stehna i prsa svážeme, aby měla hezký tvar, osolíme a opepříme.

Maso a omáčka

Do většího kastrolu nalijeme olej. Na něm do zlatova opečeme stehna i prsa. Opečené maso vyjmeme. Ve výpeku orestujeme cibuli do zlatova. Přidáme máslo. Do základu přidáme červenou papriku. Krátce ji orestujeme. Přidáme maso a promícháme ho se základem. Maso zalijeme drůbežím vývarem. Kuře dusíme do měkka. Maso z omáčky vyjmeme. Omáčku rozmixujeme do hladka a svaříme cca o 1/3 do požadované hustoty. Zašleháme máslo a přidáme smetanu. Krátce provaříme. Omáčku dochutíme solí.

Karlovarský knedlík

  • 20 starších rohlíků
  • 500 ml mléka od farmáře Diviše
  • 100 g másla z Netína
  • 5 vajec od slepic z volného výběhu
  • 50 g plocholisté petržele
  • sůl, pepř

Nakrájíme si rohlíky na kostičky zhruba 1 x 1 cm. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílku si připravíme pevný sníh. Žloutky s citem vyšleháme s mlékem. Rozpustíme si máslo. V míse smícháme rohlíky s rozpuštěným máslem, žloutky s mlékem, plocholistou petrželí, solí a pepřem. Vše promícháme. Opatrně vmícháme bílky.

Vytvořené „těsto“ vytvarujeme do potravinářské fólie. Pevně utáhneme do tvaru bonbonu. Knedlíky raději zabalíme do fólie dvakrát. Vaříme zhruba 25 minut. Necháme je mírně vychladnout (zhruba 2-3 minuty). Odstraníme fólii. Následně můžeme nakrájet.

Odebírejte newsletter plný zajímavých informací

Stáhněte si naši kuchařku receptů v PDF

Chcete ochutnat naše recepty?
Rádi vás uvídíme.