Marinování Marinování je termín pro postup ukládání masa, zeleniny, sýrů nebo hub do směsi koření, oleje a octa či vína, a… Číst více
Tažení Výraz „tažení“ – a od toho odvozený pojem tažené maso, případně tažený vývar – značí pomalý proces vaření či pečení.… Číst více
Redukování Když kuchař redukuje, pak, jak už samotný název napovídá, odvařuje – čili zmenšuje – obsah určité tekutiny. Jde o využití… Číst více
Sous-vide Pojem sous-vide (v překladu „ve vakuu“) pocházející z francouzštiny značí kuchařskou metodu, při níž se potraviny připravují ve vodní lázni… Číst více
Glazování Rychlou metodou glazování kuchař vytvoří na potravinách hladký a lesklý povrch, který se někdy nazývá glazura. Glazovat se dá různými… Číst více
Pasírování Pojem pasírování pochází z německého slova passieren (původně z francouzského passer neboli procházet). Pokud něco pasírujete, pak to znamená, že… Číst více
Gratinování Francouzština obohatila slovník gastronomických pojmů o velké množství výrazů. Jedním z nich je i gratinování, které v překladu znamená jednoduše zapékání.… Číst více
Flambování Slovo flambování pochází z francouzského slova flamber, tedy hořet. Jak už název napovídá, jde o techniku opalování různých pokrmů silnějším… Číst více
Blanšírování Technika blanšírování získala název z francouzského slova blanchir, které znamená „zbělit“. Jedná se o úpravu zeleniny, ovoce, hub či masa,… Číst více