Třídenní svátek jídla s dlouholetou tradicí se uskuteční 23. – 25. května 2014 v
Královské zahradě Pražského hradu na místě původních středověkých vinic. VIII.
ročník festivalu nabídne skvělé pokrmy, nejlepší šéfkuchaře, představí špičkové
podniky, producenty alkoholických i nealkoholických nápojů a delikates. Předprodej
startuje 1. dubna 2014 na www.praguefoodfestival.cz. Letošní motto: „Nejezte, nepijte
ani nežijte blbě!“
PFF 2014 se účastní pražské a poprvé i regionální TOP restaurace z celostátní
ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2014.
Z mimopražských je to například Šupina (Třeboň), „vynálezce“ unikátní delikatesy kapří
hranolky, dále vyhlášená rodinná biofarma a restaurace U Štěpána (Vojetice), Farma
Košík (Tuchom) se svým slavným romanovským biojehněčím či absolutní vítěz Grand
Restaurant 2014 Chateau Mcely, Piano Nobile. Z Prahy pak např. KOBE s vyzrálým
hovězím, vitariánská gastronomická zvláštnost Secret of Raw, Yasmin Noodles s 60
kilovým mečounem či luxusní Buddha-Bar. Nechybí gastronomičtí favorité ze Zátiší Group
a nejvýše položená pražská restaurace Aureole.
Kompletní seznam:
• AMADE • ANGUSFARM • AUREOLE • BELLEVUE • BUDDHA-BAR • CAFÉ AMANDINE
• FARMA KOŠÍK • FRANCOUZSKÁ RESTAURACE ART NOUVEAU • CHATEAU
MCELY, PIANO NOBILE • GRAND CRU RESTAURANT ET BAR • CHATEAU ST. HAVEL
• JÍTRAVA APARTMÁN-HOTEL • KOBE • LA BOUCHÉE • NAŠE MASO • NH PRAGUE,
IL GIARDINO • SAKURA • SECRET OF RAW • ŠUPINA & ŠUPINKA • U EMY
DESTINNOVÉ • U ŠTĚPÁNA • V ZÁTIŠÍ • YASMIN, NOODLES • ZÁMEK LIBLICE •
ŽOFÍN GARDEN •
Guláš ze sumce z odlovu rybníka Svět, maso z grilu z přeštického vepře, La Pissaladiére –
typický slaný francouzský koláč, syrové veganské sushi s čerstvým wasabi, šlehaná
jehněčí paštika se šípkovým želé, líčka, bůček, křupavé jelítko, francouzská makronka ze
zeleného pepře či pěna z kardamonu a zmrzlina ze sečuánských květů.
V atmosféře Královské zahrady zažijete unikátní „Badoit Fine Dining“. U společného
dlouhého stolu ochutnáte menu od šéfkuchařů oceněných Michelinem či anketou Grand
Restaurant. Budou se podávat 3chody, amuse-bouche, vše snoubeno s luxusními alko i
nealkoholickými nápoji a profesionální obsluhou. Vařit bude vítěz Badoit Grand Chef 2014 Jan Štěrba, vítězové Grand Restaurant 2013 Petr Fučík, Grand Restaurant 2012 Pavel
Sapík, Grand Restaurant 2005 Michal Göth, michelinští chefové Oldřich Sahajdák, Roman
Paulus a charismatický italský šéfkuchař Moreno Cedroni, držitel dvou michelinských
hvězd, který bude mít zároveň po celé 3 dny festivalu cooking show ve speciálním stanu
Kenwood.
„Ideální školní jídelna“
5x denně diskuze s odborníky na téma „zdravá výživa“ s interaktivními workshopy a
souvisejícími degustacemi.
Dětský čin roku s Whirlpool
Pro malé festivalové návštěvníky jsou připraveny hry, kvízy a drobné výhry. Přímo na
místě mohou sepsat svůj příběh o dobrém skutku, který vykonali. A budou tak zařazeni do
projektu, který již desátým rokem oceňuje mladé hrdiny.
Dětský koutek s hravým a edukativním programem.
Poprvé na festivalu příjemná chill out zóna s výhledem na chrám Sv. Víta v těsné blízkosti
unikátní Oranžerie navržené světoznámou architektkou Evou Jiřičnou! V pohodlných
lehátkách se hosté festivalu zrelaxují před dalšími kulinářskými zážitky.
V Míčovně Pražského hradu bude představen nový projekt „Ceny české gastronomie“ –
nejlepší a nejzajímavější šéfkuchaři, farmy, bioprodukty či osobnosti ovlivňující českou
gastronomickou scénu. Proběhne též veřejná anketa o nejoblíbenější české jídlo.
Otestujete si vaše schopnosti poznávat různé vůně a aroma. Dozvíte se, jak zdravě a
chutně vařit. Zajímavé talkshows bude moderovat Jan Pokorný z Radiožurnálu.
Kavárna De’Longhi – káva zdarma pod širým nebem s výhledem na Prahu.
Nealkoholické nápoje Rajec, Evian, Badoit, Orangina, Vinea, Kofola, Ugova čerstvá
šťáva ve stylu „nápoje. život. emoce.“
Premier Wines – společnost jež od roku 1992 vyhledává po celém světě osvědčené
stálice i budoucí hvězdy mezi víny a destiláty. Objevte tajemství chutí Francie, Rakouska,
Itálie, Portugalska, Německa, Švýcarska a Chile!
Pivovary Lobkowicz – česká a moravská regionální piva a pivní speciality – pivovar
Vysoký Chlumec (Chlumecký Amber Ale, Chlumecký Fruit Ale, Chlumecký Vít, Démon),
Pivovar Protivín (Lobkowicz Premium, Merlin a Lobkowicz Premium Nealko), Pivovar
Klášter (Klášterní XIX. Bock) a Pivovar Rychtář (Rychtář Rataj).
Sdružení slováckých vinařů – představuje osobitá vína pocházející ze specifické oblasti
Slovácka, vinařského kraje se staletou tradicí.
La Casa de la Havana vieja – klasický koktejlový bar s pravou karibskou atmosférou.
Ochutnáte lahodné koktejly a delikátní kombinaci nápojů a vybraných „finger food“.
Manufaktura Blanky Milfaitové – marmelády které byly oceněny 10 medailemi z toho 4
zlatými při soutěži World´s Marmalade Awards 2014!
Freshbedýnky – YesFresh – ano čerstvým potravinám! Ochutnáte nejkvalitnější ovoce,
zeleninu, maso, mléko a další potraviny produkované v souladu s přírodou.
Sklizeno – farmářské, bio, tradiční potraviny. Opravdové jídlo na váš stůl!
Bon–Bon – český výrobce originální čokolády a delikates z marcipánu.
Ugova zmrzlina z čerstvého ovoce – ochutnejte netradiční mix – jablko, jahoda,
borůvka, malina či banán, pomeranč, jablko.
Sedlčanský – tradiční i moderní zrající sýry z rukou sedlčanských sýrařů: Modřenín,
Pepin, Smetanový Hermelín, Vltavín, Romadůžek, Selský Hermelín. K tomu navíc několik
originálních sýrových specialit připravených pro Prague Food Festival, např. zmrzlina z
Hermelínu, Sedlčanské sushi a Sedlčanská tlačenka!
Husí játra (foie gras) Filipa Töpfera – paštiky, teriny, parfé či v kombinaci s dobrým
jablkem, cibulí, sádlem, či kváskovým chlebem.
Lindt – čokoláda vyrobená švýcarskými mistry.
Více informací o festivalu najdete na jeho oficiálních stránkách – http://www.praguefoodfestival.cz/uvodni-strana