Členem AF týmu servisu je už tři roky sympaťák Tomáš Vencl, který se v oblasti gastronomie pohybuje od střední školy. Do Soběsuk se dostal, když mu původní pracovní plány narušil covid. U nás je teď vedoucím směny a my jsme moc rádi, že ho sem osud zavál. 🙂
Tomáši, co tě přivedlo do Angusfarm?
Dá se říct, že pandemie koronaviru. Předtím jsem pracoval v Německu, ale kvůli covidu se zavřely hranice a já zůstal doma. V Soběsukách mám kamaráda, který vaří v kuchyni. Ten mě popostrčil, abych se tu zeptal na práci. Slovo dalo slovo a já do Angusfarm nastoupil. Bylo to v roce 2020.
Máš nějaké předchozí zkušenosti z oboru?
V gastronomii se pohybuju už od střední školy. Vystudoval jsem obor kuchař-číšník a následně nástavbu „hotelový provoz“. Ve škole jsem si vyzkoušel jak vaření, tak servis, ale obsluhování hostů v restauraci mi bylo vždycky bližší než práce v kuchyni.
Jaká je v současné době tvoje pozice v AF a co všechno obnáší?
Jsem vedoucí směny servisu. Kromě toho, že se sám pohybuju na place, je mým úkolem nějakým způsobem motivovat svoje kolegy, pracovat s nimi a dohlížet na to, aby všechno klapalo, jak má. K práci v servisu patří i detailní znalost pokrmů, abychom je mohli co nejlépe představit hostům. Vždycky při sestavení nového sezónního menu si spolu s kolegy sedneme, náš šéfkuchař Jarda nám připraví nová jídla, popíše je, my je ochutnáme a následně si zapíšeme body k prezentaci a vyladíme detaily.
Které vlastnosti by podle tebe měl mít člověk, jenž chce pracovat v servisu?
Měl by být pracovitý, pozitivní a také silná osobnost. Práce s lidmi může být někdy náročnější, setkáme se i s hosty, kteří přijdou naštvaní a naštvaní také odchází, ať se snažíme sebevíc, takže je důležité, aby byl člověk psychicky odolný. A samozřejmě by mu neměl chybět úsměv na tváři. 🙂
Co tě na tvé práci nejvíc baví?
Když host odchází spokojený a hlavně když se rád pravidelně vrací – to mi dělá největší radost.
Jak trávíš volný čas?
Totálně vypnu a jenom relaxuju. Rád trávím čas v přírodě, která mě nabíjí, jezdím na kole… Nebo jen tak odpočívám u televize, mám klid a nikdo na mě nemluví. 🙂
Která kuchyně je tvoje nejoblíbenější?
Italská kuchyně, těstoviny… To je moje. Ale rád si dám i dobré maso. V AF mi nejvíc chutná carpaccio, ze steaků pak květová špička. K ní moc doporučuju jako přílohu pečené brambory s brynzou, uzené škvarky, kerblík.
Co se ti vybaví jako první, když se řekne Angusfarm?
TOP od začátku do konce. 🙂