Rozhovor s manažerem Angusfarm Soběsuky

Milí čtenáři blogu,

přinášíme Vám úvodní rozhovor ze série povídání se členy týmu našeho podniku. První volba nemohla padnout na nikoho jiného než na Petra Berku, manažera restaurace, pro kterého jsme si připravili pět otázek.

Jak dlouho už se pohybuješ v oblasti gastronomie?

Je to už 23 let – prakticky od nástupu na střední školu. Vystudoval jsem nejprve tříletý učební obor číšník, pak jsem absolvoval hotelovou školu, obor hotelnictví a cestovní ruch, a následně jsem začal v gastronomii pracovat. Zkušenosti jsem sbíral v různých gastronomických provozech a na společenských akcích typu státních banketů a recepcí u nás i v zahraničí, na kterých jsem se podílel buď organizačně, nebo popřípadě servisem. Před nástupem do Angusfarm jsem několik let na plný úvazek učil na Hotelové škole v Plzni, U Borského parku, a částečně tu působím dodnes. ☺

Co tě zavedlo do Angusfarm a co obnáší tvoje pracovní pozice?

S Marcelem Klausem – majitelem – se znám už dlouhá léta, a když mě oslovil s tím, že přebírá vedení Angusfarm Soběsuky, a nabídl mi, abych se stal součástí týmu, neváhal jsem. Jeho představy a plány, které s restaurací měl, mi přišly velmi zajímavé a řekl bych, že v té době byl také správný čas na další etapu v mém životě. Nastoupil jsem 1. 1. 2018. Jsem manažerem podniku, to znamená, že organizuju a dohlížím na chod celého provozu.

Dala by se nějak porovnat práce přímo v gastronomii s povoláním učitele?

Srovnávat pozici učitele a manažera restaurace je docela těžké, každá má to svoje. Díky tomu, že i nadále pár hodin v týdnu učím, můžu každopádně obě oblasti dobře propojit. Studentům předávám aktuální zkušenosti z praxe a zároveň těm šikovným umožním zapojení přímo do provozu. U nás v restauraci pracuje již několik našich absolventů. ☺

Vzhledem k charakteru rozhovoru si nemůžeme odpustit obligátní dotaz na oblíbenou kuchyni a oblíbené jídlo. Jaké máš favority? A co oblíbený pokrm z nabídky Angusfarm?

Ačkoliv to možná bude znít jako klišé, je tomu opravdu tak – mám rád poctivou českou kuchyni, hlavně omáčky, přičemž moje nejoblíbenější je asi svíčková. Z jídelního lístku Angusfarm si nejvíc pochutnám na carpacciu, které tu máme opravdu špičkové.

Řekni nám 3 důvody, proč by podle tebe měli potenciální návštěvníci zavítat do Angusfarm.

Prvním důvodem je určitě celkový koncept a filozofie restaurace – jsme členem hnutí Slow Food, což je pro nás velký závazek. Chováme úctu ke všem používaným surovinám, podporujeme lokální dodavatele, kombinujeme moderní trendy s tradičními pokrmy.

Druhým je nezaměnitelná atmosféra, kterou pocítí každý, kdo nás navštíví. Vládne tu taková rodinná pohoda, v kolektivu máme fajn pracovníky, kteří jsou nadšení a zapálení do oboru. Udržují si dobrou náladu a tu pak dle mého přenáší i na hosty, s nimiž se dokážou naladit na stejnou vlnu. Zároveň si myslím, že je náš personál velmi profesionální a má potřebné znalosti, ať už co se týče jídla, nebo servisu.

No, a tím třetím důvodem jsou určitě samotní majitelé, manželé Klausovi, kteří vedou Angusfarm s láskou a péčí a dávají podniku duši. A myslím, že jedna z prvních věcí, kterých si naši hosté můžou všimnout, když sem zavítají, je to, že majitelem je někdo, kdo to tady má opravdu rád.