Milí čtenáři AF blogu, přinášíme Vám už třetí rozhovor z naší série Na slovíčko… Tentokrát jsme vyzpovídali Martinu Růžičkovou, vedoucí směny servisu.

Začneme klasickou otázkou – jaké okolnosti tě přivedly do Angusfarm?

V Angusfarm pracuju bez pár měsíců od samého začátku. Dostala jsem se sem víceméně náhodou. Moji rodiče jeli jednou okolo, dali se do řeči s bývalým majitelem, panem Silovským, a ještě ten samý den jsme se sem přišli zeptat na práci. Restaurace otevírala v červenci 2004 a já jsem tady od října téhož roku.

Mám vystudovaný obor kuchař, takže jsem začínala jako pomocná kuchařka. Později jsem se dostala i k servisu a nějakou dobu jsem přebíhala mezi placem a kuchyní. V roce 2007 jsem se vydala na zkušenou do světa. Do Angusfarm jsem se vrátila v roce 2010 a zůstala už jen v servisu. Zažila jsem všechny vývojové fáze restaurace, od punkových začátků přes postupné profilování naší nabídky až po loňskou kompletní rekonstrukci prostor. Mám se Soběsuky spojenou spoustu krásných vzpomínek a doufám, že jich ještě hodně přibyde.

Co myslíš, že se tady hostům nejvíc líbí? Co je tím hlavním důvodem, proč se sem rádi vracejí?

Myslím, že tím důvodem je rodinná atmosféra, která tu vládne. Z jídla jsou hosté taky nadšení, ale vrací se určitě alespoň zčásti proto, že se tu zkrátka cítí jako doma. Umíme se s hosty naladit na stejnou vlnu, předáváme jim klid a pohodu – a tím si vytváříme super atmosféru i sami pro sebe.

Jaké jídlo si lidé objednávají nejčastěji?

Nejoblíbenější jsou grilované dršťky, carpaccio nebo hovězí žebra. Vyhlášené máme také tataráky.

Co se týče práce v servisu, kladete v Angusfarm důraz na něco specifického? Je nějaká schopnost nebo vlastnost, bez níž se dobrý číšník / dobrá servírka neobejde?

Dbáme na co nejlepší komunikaci s hosty a taky na úsměv a pohodové, a přitom pořád profesionální vystupování. Důležité jsou samozřejmě i znalosti například ohledně vína, um čepování piva, zakládání servisu apod., ale u nás si všechny pracovníky postupně zaškolíme, není to tak, že by člověk musel umět všechno už při nástupu.

Dobrý číšník by měl být komunikativní, pohotový, usměvavý a měl by vyzařovat klid. Měl by také umět přijmout kritiku a poučit se z ní. A co je nejdůležitější – měl by mít svou práci rád, protože to, jaký má člověk k práci vztah, se projevuje i navenek. Mělo by na něm být vidět, že si užívá čas strávený na place.

Na závěr si nemůžeme odpustit dotaz na oblíbenou kuchyni a také oblíbené jídlo z jídelního lístku Angusfarm.

Mám ráda třeba vietnamskou kuchyni, ale obecně jsem člověk, který vyzkouší všechno a často experimentuje. Jedním z mých klasických oblíbených jídel je koprovka. A co se týče menu Angusfarm, miluju už zmiňovaná hovězí žebra. S chutí si dám taky burger a jinak se mi zamlouvají různé specialitky typu hovězí srdce na smetaně s knedlíkem, to je opravdu dobrota. Všem doporučuju u nás ochutnávat i taková ne úplně tradiční jídla – rozhodně to stojí za to.