Milí čtenáři AF blogu, přinášíme Vám už třetí rozhovor z naší série Na slovíčko… Tentokrát jsme vyzpovídali Martinu Růžičkovou, vedoucí směny servisu.
V Angusfarm pracuju bez pár měsíců od samého začátku. Dostala jsem se sem víceméně náhodou. Moji rodiče jeli jednou okolo, dali se do řeči s bývalým majitelem, panem Silovským, a ještě ten samý den jsme se sem přišli zeptat na práci. Restaurace otevírala v červenci 2004 a já jsem tady od října téhož roku.
Mám vystudovaný obor kuchař, takže jsem začínala jako pomocná kuchařka. Později jsem se dostala i k servisu a nějakou dobu jsem přebíhala mezi placem a kuchyní. V roce 2007 jsem se vydala na zkušenou do světa. Do Angusfarm jsem se vrátila v roce 2010 a zůstala už jen v servisu. Zažila jsem všechny vývojové fáze restaurace, od punkových začátků přes postupné profilování naší nabídky až po loňskou kompletní rekonstrukci prostor. Mám se Soběsuky spojenou spoustu krásných vzpomínek a doufám, že jich ještě hodně přibyde.
Myslím, že tím důvodem je rodinná atmosféra, která tu vládne. Z jídla jsou hosté taky nadšení, ale vrací se určitě alespoň zčásti proto, že se tu zkrátka cítí jako doma. Umíme se s hosty naladit na stejnou vlnu, předáváme jim klid a pohodu – a tím si vytváříme super atmosféru i sami pro sebe.
Nejoblíbenější jsou grilované dršťky, carpaccio nebo hovězí žebra. Vyhlášené máme také tataráky.
Dbáme na co nejlepší komunikaci s hosty a taky na úsměv a pohodové, a přitom pořád profesionální vystupování. Důležité jsou samozřejmě i znalosti například ohledně vína, um čepování piva, zakládání servisu apod., ale u nás si všechny pracovníky postupně zaškolíme, není to tak, že by člověk musel umět všechno už při nástupu.
Dobrý číšník by měl být komunikativní, pohotový, usměvavý a měl by vyzařovat klid. Měl by také umět přijmout kritiku a poučit se z ní. A co je nejdůležitější – měl by mít svou práci rád, protože to, jaký má člověk k práci vztah, se projevuje i navenek. Mělo by na něm být vidět, že si užívá čas strávený na place.
Mám ráda třeba vietnamskou kuchyni, ale obecně jsem člověk, který vyzkouší všechno a často experimentuje. Jedním z mých klasických oblíbených jídel je koprovka. A co se týče menu Angusfarm, miluju už zmiňovaná hovězí žebra. S chutí si dám taky burger a jinak se mi zamlouvají různé specialitky typu hovězí srdce na smetaně s knedlíkem, to je opravdu dobrota. Všem doporučuju u nás ochutnávat i taková ne úplně tradiční jídla – rozhodně to stojí za to.