Tatarský biftek – jeden z našich signifikantních pokrmů. Neumíme si představit, že by tahle dobrota měla chybět na menu Angusfarm. My se dnes na tatarák podíváme blíže, povíme si něco o jeho historii a také předáme pár tipů, jak si namíchat dobrý tatarák i doma.
O tatarském bifteku se traduje známá legenda. Podle ní tento způsob přípravy masa přinesli už před tisícem let do Evropy kočovní Tataři. Jezdci na koni prý dávali kusy syrového masa pod sedlo, kde se při celodenní jízdě perfektně naklepalo a prosolilo od koňského potu, takže večer představovalo výtečnou pochoutku. Jenže ve skutečnosti by takové maso bylo po celodenní jízdě v horku zjevně nepoživatelné. Pokud se opravdu pod sedlo dávalo, bylo to spíše proto, aby se snížil počet bolestivých odřenin na těle jezdců, které působily dlouhé hodiny strávené na koňském hřbetu.
Ve skutečnosti historie tataráku sahá do mnohem mladší minulosti. Syrové, jemně nasekané hovězí maso podávané se syrovým žloutkem, šalotkou a kapary se objevilo až v Paříži na začátku 20. století, tehdy pod názvem „americký steak“. K tomuto jídlu se servírovala tatarská omáčka, což vedlo k pozdější změně názvu na „tatarský biftek“. Až po druhé světové válce se tatarák pozvolna rozšířil do střední Evropy a jeho obliba rostla.
Hovězí z masného plemene skotu, jako je třeba Aberdeen Angus, je základ.
2. Svíčková, nebo kýta?
Libové zadní maso má o něco výraznější chuť a hutnější konzistenci. Svíčková je zase jemnější.
3. Teplota podávání?
Maso by se mělo po vyjmutí z chladu nechat odpočinout v pokojové teplotě zhruba 30 minut. Poté se začne připravovat. Při podávání by neměl být pokrm úplně studený, aby vynikla chuť masa.
4. Jaké ingredience?
Iniciativě se meze nekladou, je možné vytvořit velmi zajímavé kombinace z různých přísad. Základem je ovšem kvalitní maso, žloutek, sůl, pepř a šalotka. Dále můžete přidat mletý kmín a sladkou papriku. Další chutnou variantu můžou vykouzlit nasekané kapary, sušená jemně nasekaná rajčata, citronová šťáva, nasekané kyselé okurky i čerstvé bylinky. Ne ale všechno dohromady. 🙂
5. Topinky na oleji, nebo toasty?
Tradiční topinky na oleji se stále těší velké oblibě a co si budeme, v kombinaci s vychlazeným pivem na zapití jsou velkou dobrotou. Dají se ale připravit i v podstatě na sucho na pánvičce. Speciálně dochucené tataráky si pak většinou žádají lehčí variantu – opečené toasty bez česneku, který by mohl přehlušit chuť bifteku.
6. Jaký pít k tataráku nápoj?
Gurmáni preferují víno a podle sommelierů se nejlépe se studeným masem snoubí víno bílé. Ale jak už jsme zmiňovali, k topince na oleji, obzvlášť s česnekem, pásne vychlazené pivo.
7. Tatarák z něčeho jiného než z hovězího?
Ale beze všeho. Tatarák z ryby je lahůdka – vyzkoušejte lososový nebo tuňákový. Milovníky zvěřiny určitě potěší tatarák srnčí. Existují ale i varianty pro vegetariány. Ti si pochutnají na tataráku z lilku, řepy nebo brambor.
Do namleté hromádky masa, které má pokojovou teplotu, umístíme žloutek. Poté nasypeme přiměřeně základní koření – sůl a pepř. Pak přidáme najemno nasekanou šalotku a dle chuti špetku kmínu a mleté papriky. Mícháme vidličkou a v druhé ruce můžeme držet lžíci, o kterou si hromádku masa přidržujeme.
Důkladně promícháme a ochutnáme. Stále by měla převládat chuť masa, s kořením to tedy nepřeháníme. Přidat můžeme také kapku olivového oleje. Když jsme s chutí spokojeni, naservírujeme maso na toast či topinku.
Dobrou chuť!
P. S.: Vyzkoušejte i další recepty na tatarák. A pokud se vám zrovna dnes nechce míchat na vlastní pěst? Tak se zastavte u nás a my vám připravíme tatarák přímo parádní. 🙂