Pomalu, ale jistě se nám blíží další ročník Mistrovství České republiky v míchání tataráku, velmi populárního pokrmu z hovězího masa. Pokud jste se na tuhle prima akci ještě nepřihlásili, rozhodně s tím dlouho neotálejte. A ti z Vás, kteří už mají svoje místo rezervované, si teď můžou ukrátit čekání na 5. října načerpáním informací o původu tataráku.
Historie tatarského bifteku sahá dle legendy až do doby, kdy Attila Bič boží, král spojených kmenů Hunů, vtrhl se svými hordami do Černomoří a západní Evropy. Attilovi muži si údajně ukládali pod sedlo kousky libového hovězího masa, které se během dne skvěle naklepalo a prosolilo díky koňskému potu a večer představovalo výtečnou pochoutku plnou potřebné energie. Jenže ve skutečnosti by takové maso bylo jen těžko poživatelné. Hovězí se možná opravdu pod sedly ukrývalo, ale složilo ne k potravě, nýbrž pro zmírnění bolestivých odřenin, které způsobovala dlouhá jízda na koni.
Tatarák, tak jak ho známe, namíchaný se syrovým žloutkem, šalotkou a kapary, se poprvé prokazatelně objevil až na počátku 20. století, a to v Paříži, městě lásky. Najít jste ho mohli pod názvem „americký steak“ – „steak a l’américaine“. Jednou z pochutin, s nimiž se servíroval, byla tatarská omáčka, což vedlo k pozdější změně názvu na „tatarský biftek“. Po druhé světové válce se tento pokrm rozšířil do střední Evropy a dnes se těší celosvětové oblibě. Dostali jste při čtení chuť na tataráček? V našem receptáři najdete recept na vítězný tatarský biftek z loňského ročníku mistrovství.
Pokud se do míchání nechcete pouštět sami, zastavte se u nás v Angusfarm – vítězný tatarák máme až do října v nabídce.