Angusfarm Soběsuky je dlouhodobě členem celosvětového hnutí Slow Food, s jehož logem se v souvislosti s naší restaurací můžete setkat poměrně často. Co to ale vůbec znamená? Odkud se Slow Food vzal? Na jakých principech hnutí funguje, co za hodnoty vyznává a k čemu se jako jeho členové zavazujeme? Tomu všemu se v dnešním příspěvku podíváme na zoubek.
Hnutí Slow Food založil v roce 1986 v Itálii Carlo Petrini. O tři roky později byla v Paříži ustanovena světová organizace a byl podepsán oficiální manifest. Dnes je hnutí zastoupeno ve více než 160 zemích světa a zahrnuje sto tisíc členů a více než milion podporovatelů. V České republice vznikla odnož Slow Food v roce 2000, přičemž prvními členy byli především cizinci žijící v Čechách.
Hnutí se svým způsobem vymezilo proti trendu rychlého občerstvení (fast food vs. slow food) a dalo si za cíl bránit regionální tradice, gastronomický požitek z jídla a pomalé tempo umožňující vychutnávat každou chvilku jak v rámci stravování, tak obecně v životě. Slow Food prosazuje konzumaci poctivých pokrmů ze surovin od lokálních dodavatelů, edukuje veřejnost v oblasti gastronomie a podporuje kulturu stolování, na které nahlíží jako na jednu z forem setkávání v rámci rodiny nebo jakékoliv jiné komunity. Hnutí také vnímá jídlo jako pojicí prvek nejen jednotlivců, ale také různých národů a potažmo celého světa.
My v Angusfarm všechny hodnoty hnutí Slow Food vyznáváme a zavazujeme se dodržovat jeho zásady. Suroviny odebíráme od místních dodavatelů, vaříme vždy z čerstvých potravin, jídlem neplýtváme a vyrábíme si vlastní uzeniny bez zbytečné chemie a další dobroty, přičemž se držíme zásady „od čumáku po ocas“. Navíc u nás pocítíte uvolněnou atmosféru a
rodinnou pohodu, ve které si oběd nebo večeři se svými nejbližšími naplno vychutnáte.
Neváhejte a stavte se na návštěvu, dveře u nás máte kdykoliv otevřené.
Oficiální stránky českého Slow Food – http://www.slowfood.cz/