Vyzkoušejte netradiční recept na hovězí kližku, která je připravována na sladko.
· 1 kg hovězí kližky
· 1 l hovězího vývaru
· 3 mrkve
· 2 petržele
· ¼ celeru
· 130 g špeku
· bobkový list
· 3 malé cibule
· 20 g rozinek
· 20 g vlašských ořechu
· 2 PL povidel
· muškátový oříšek
· mletá skořice
· 1 PL strouhaného perníku
· 30 g másla
· sůl
· pepř
Očištěnou a omytou kližku osušíme a nakrájíme na větší kousky. Připravíme si cibuli a zeleninu, kterou nakrájíme. Namočíme si rozinky.
Do rozpáleného hrnce přidáme nakrájený špek a orestujeme, přidáme cibuli a zeleninu. Vše restujeme do zlatova. Do orestovaného základu přidáme maso, osolíme, opepříme a zatáhneme. Zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list a pomalu dusíme do změknutí.
Maso vyndáme a omáčku přepasírujeme. Do omáčky přidáme rozsekané vlašské ořechy, ochutíme muškátovým květem a skořicí, popř. solí a pepřem. Zasypeme perníkem a lehce provaříme. Přidáme rozinky a změklé máslo, které zašleháme do omáčky.
Podáváme s haluškami, lokšemi či špeclemi.